18 februari 2020

Adriaan vertelt vanuit Colombia: Schoolseizoen begonnen

Adriaan: “We beginnen dit jaar op 14 januari met het nieuwe schooljaar. Dat loopt hier van januari tot december. Het is ook het eerste jaar dat de leerkrachten alle planningen zelf gemaakt hebben. Ik heb zelfs geen idee wat, wanneer en hoe ze alles gaan uitvoeren. Daarvoor ga ik komende week een paar weken naar het dorp om me voor te laten lichten.

We gaan 14 dagen eerder open dan de publieke scholen en ook dat wordt spannend. We hopen dat de ouders hun kinderen al vanaf de eerste dag naar de school zullen sturen, maar dat is geen zekerheid. We hebben nog maar enkele inschrijvingen binnen maar dat is wel normaal.
De ouders moeten 30.000 pesos [ € 9.00 ] inschrijfgeld betalen en dat willen ze zo lang mogelijk uitstellen. Het is ook een zekerheidje dat de meesten dit geld niet hebben en een regeling willen treffen om dit geld beetje bij beetje gedurende de rest van het schooljaar te betalen.
We laten diegene die het echt niet kunnen betalen gratis komen maar dat brengt ook een hoop onbegrip met zich mee. Het blijft een moeilijk verhaal om te bepalen wie wel geld heeft en wie geen geld heeft. Maar we willen ook niet dat alles gratis is.

Onderwijs is de enige mogelijkheid om uit de armoede te komen en dat moeten we beetje bij beetje tussen de oren van de ouders zien te krijgen. Goed onderwijs kost inzet van alle partijen. Ouders, kinderen en leerkrachten samen. We hopen dat de eigen bijdrage iedereen aanspoort om een grotere bijdrage te leveren.

Maar wat ik nu opschrijf is wat de leerkrachten en ik wil bereiken. Ouders die de hele dag bezig zijn met overleven hebben ook andere zorgen en hun eigen prioriteiten. Dat korte termijn denken zit zo vastgebakken in de cultuur. Dat buigen we niet zomaar even om. Maar we zijn er van overtuigd dat iedere ouder die de waarde van onderwijs inziet zich ook zal gaan inzetten om dit nog beter te maken voor hun kinderen.

De eerste graadmeter hoe ver we zijn, krijgen we dit jaar. De 14 dagen eerder dan de overige scholen beginnen, gaat onze leerlingen niet enthousiast maken. Dat zullen de ouders moeten doen. Dit wordt vervolgd!”

Laat wat van je horen

*