22 januari 2021

Adriaan vertelt vanuit Colombia: “Niet dus…”

Adriaan van der Velden vertelt vanuit Colombia: “Niet dus… In mijn laatste bericht schreef ik dat de mensen luisterden naar de regering om binnen te blijven. Maar ik had mijn bericht amper verstuurd of de berichten stroomden binnen dat in de volkswijken iedereen weer buiten was. De regering had een dag eerder aan gegeven dat de lock down verlengd zou worden tot 13 april.

De eerste reacties van de mensen waren, dat kan de regering wel willen, maar wie geeft mijn kinderen te eten. Daar in de volkwijken heeft niemand ook maar een cent reserve. Daar leven ze van dag tot dag en moet er elke dag gewerkt worden om eten op de plank te krijgen. Dus waren alle brommertaxi’s weer aan het rijden en was de staat weer bomvol met verkopers.

De dag erop stond voor het politie bureau, bij ons langs de deur, alweer de koffieverkoper. De politie maakte hem duidelijk dat hij binnen moest blijven maar wel nadat ze voor hem geld hadden gecollecteerd.

Hals overkop werd er in de wijken duidelijk gemaakt dat er voedselpakketten uitgedeeld zouden worden. Maar dan moest wel iedereen binnen blijven. Inmiddels zijn de meeste gezinnen voorzien van een voedselpakket. Het is echt een overlevingspakket. Alleen maar droge spullen. Rijst, bonen, meel en zulke dingen. Ook heeft iedereen [ afhankelijk van het aantal kinderen en klasse ] een bedrag gekregen om de woonlasten te kunnen betalen. Geen groente of fruit, geen vlees of kip. Daar zullen deze mensen voorlopig niet aan kunnen komen.

Dat zou er anders ook niet ingezeten hebben omdat de prijzen van voedingsmiddelen omhoog vliegen. Dat is gekomen door de hamsterwoede van de rijke landen. Hier vooral voornamelijk door Amerika. De grote vraag uit die landen zorgt voor een grote export en dus voor de lokale markt minder aanbod. Hopelijk gaan de prijzen weer omlaag als er weer minder gehamsterd wordt.

Nu staat de teller op 906 besmettingen.

De regels om buiten de deur te komen zijn ook weer aangescherpt. Elke dag mogen alleen de mensen naar buiten met het laatste cijfer van zijn identiteitsbewijs dat is vrijgegeven. Elke dag twee cijfers en dat betekend dat elk volwassen gezinslid een keer in de vijf dagen zijn huis uit mag komen.

Alleen supermarkten, drogisterijen en banken zijn nog open. Of het de besmetting onder controle gaat houden dat zullen we af moeten wachten. Dat kunnen we alleen maar hopen.”

Laat wat van je horen

*