17 juni 2019

Adriaan vertelt vanuit Colombia: kinderen

Kinderen

Adriaan : “Een miljoen Venezolanen. Dat zou het aantal vluchtelingen alleen al in Colombia zijn. Maar ik ben bang dat de schatting aan de lage kant is. Ook in ons dorp zijn veel Venezolanen terecht gekomen. De meesten omdat ze hier kennissen hebben. Probleem voor deze vluchtelingen is dat ze niet geregistreerd zijn. Daarvoor moet je bij de vreemdelingenpolitie zijn en die zitten in de stad. Dat betekend dat ze eigenlijk geen recht hebben op gezondheidszorg en dat de kinderen ook niet naar school kunnen. Tot nu toe zijn ze nog niet voor gesloten deuren komen te staan maar dat is wel aan het veranderen. Zo ook met een aantal kinderen in ons dorp die niet welkom zijn op de publieke scholen. Dan is het een geluk dat we zelf een school hebben en ik heb dan ook meteen gezegd dat elk kind welkom is op onze school. Ik heb een hekel aan risico lopen maar daar ga ik nu toch echt niet aan denken.

DSC09143De moeder heet Mayra Muñoz, haar dochter Estefany Paola Jaramillo Muñoz en haar zoon Ismael Jaramillo Muñoz. Ze zijn een week geleden aangekomen en wonen in bij haar moeder. Zij is al eerder aangekomen en heeft haar dochter met haar kinderen over laten komen. Haar moeder had in Venezuela een inkomen als verkoopster van huishoudelijke artikelen die ze in een kraam voor haar huisje verkocht. De ellende in Venezuela heeft er voor gezorgd dat ze alles kwijt zijn geraakt. De moeder probeert nu door deur aan deur huishoudelijke spullen te verkopen een inkomen bij elkaar te krijgen. Ze hebben elke dag te eten maar daar is dan ook echt alles mee gezegd.

DSC09155Het rechtse meisje heet Yisbel Anthonel Feria Aponte en het linkse heet Crisbel Margarita Feria Aponte. Ze worden vergezeld door hun oma Energida Muñoz Vasquez. De ouders van de meisjes wonen nog in Venezuela maar ze hadden niet genoeg inkomen om aan eten te komen voor hun kinderen. Daarom hebben ze hen naar hun oma gestuurd in ons dorp. De problemen die de meisjes al hebben mee gemaakt hebben er voor gezorgd dat Yisbel niet meer wil praten. De oma heeft, terwijl de tranen over haar gezicht liepen, de hele situatie uitgelegd. Haar man heeft geen vast werk en ze kunnen zelf ook maar amper voor haar kleinkinderen zorgen.

DSC09156Deze kinderen hebben geluk dat er een Nederlandse vrouw een genereus bedrag heeft overgemaakt om hulpbehoevenden te kunnen helpen. De kinderen gaan volgend jaar naar onze school, krijgen een uniform en alle schoolspullen die ze nodig zullen hebben. Inclusief boeken. We gaan er ook voor zorgen dat ze zich gaan registreren om zo aanspraak op gezondheidszorg te kunnen maken. We hebben een kennis die psychiater is. Zij gaat het meisje helpen om haar spraakvermogen weer terug te krijgen. De oma huilde haar hart leeg van geluk toen ik haar het haar vertelde. Dat zijn de momenten dat ik me een begenadigd mens voel dat ik dit werk mag en kan doen. Ria heel hartelijk bedankt. Je geld gaat ongelofelijk goed besteed worden.
Er zijn helaas nog heel veel kinderen die hulp heel hard nodig hebben. Wilt u helpen mail dan naar adriaanvdvelden@hotmail.com
Wij garanderen dat er geen cent verloren gaat.”

Laat wat van je horen

*