22 mei 2019

Adriaan vertelt vanuit Colombia: Electricaribe

Electricaribe

Adriaan: “Electricaribe. Dat is de elektriciteitsmaatschappij die verantwoordelijk is voor de levering van stroom aan de kustprovincies. Deze maatschappij staat al lange tijd onder vuur omdat ze zowat continu in oorlog zijn met de afnemers en de lokale overheden. Het is een onderdeel van een Spaanse international.

Een jaar of tien geleden was de levering van de stroom nog in handen van de overheid. Toen was het nog normaal dat er de helft van de tijd geen stroom geleverd werd. Dat lag aan de corruptie. De lokale overheden betaalden geen van allen de rekening en de politici gebruikten de stroomrekeningen voor de verkiezingen. Als je op hen stemden dan werden de rekeningen verscheurd. Je kan je ook wel voorstellen dat het vaste net zwaar achterstallig onderhoud had. De stroomdraden waren in vele gevallen gewoon vastgemaakt aan bomen langs de weg en de bevolking verbond zelf een kabel aan de hoofdleiding naar hun eigen huis. Dat is allemaal verleden tijd.
De stroomvoorziening is sterk verbeterd. Alle huizen hebben een meter en zelfs in de gehuchten is er stroom. Je moet al heel achteraf wonen om geen stroom te hebben. Maar het is nog niet wat het zou moeten zijn. het voltage schommelt de hele dag op het platteland. De snelheid van de ventilator stijgt af en toe zo hard dat je schrik krijgt dat zo meteen het hele huis mee de lucht in gaat. De levensduur van alle elektrische apparaten is dan ook niet echt groot. Maar we hoeven geen generator meer om te voorkomen dat je weg drijft uit je bed van het zweet. Wat echter niet veranderd is, is de betalingsmoraal van de kustbewoner.

Electricaribe heeft een bult werknemers die alleen maar bezig zijn om illegale aansluitingen te verwijderen en boetes uit te schrijven. In de arme wijken wil en kan men meestal ook niet de stroomrekening betalen. Daarom betalen de mensen die wel betalen een opslag voor diegene die niet betalen. Komt bij dat de lokale overheden gigantische schulden hebben. Het is bijna dagelijks dat er ziekenhuizen en scholen afgesloten worden omdat ze hun rekening niet betaald hebben. Hele wijken worden met regelmaat afgesloten van het net en krijgen pas weer stroom als een behoorlijk gedeelte van de achterstallige schuld betaald is. Dat betekend dat diegene die op tijd betalen dikwijls nog een keer moeten betalen omdat hun buurman daar geen zin in heeft. Nu is de ruzie tussen de bevolking en Electricaribe zo geëscaleerd dat ze een nieuwe leverancier willen. Hoop toch echt niet dat we weer terug moeten naar een generator.”

Laat wat van je horen

*