6 april 2020

4000 handtekeningen voor treinverbinding Weert-België

thsrt

Vlnr: Tom Brouwers (initiatiefnemer), Anton Kirkels (Statenlid provincie Limburg), Frans van Eersel (wethouder Weert), Mireille van Balen (NMBS) en Jeroen Alting von Geusau (NS). (foto Weertdegekste.nl)

Vierduizend handtekeningen werden vrijdagochtend aangeboden aan vertegenwoordigers van NS en NMBS in Weert. Met de handtekeningenactie wilden reizigersorganisaties uit Nederland en Belgie aandacht vragen voor de treinverbinding tussen het Nederlandse Weert en het Belgische Hamont. Dit station ligt op slechts 700 meter van de Nederlandse grens en zo’n 9 km kilometer van Weert. Het doortrekken van de lijn kan eenvoudig omdat er al een niet-gebruikte spoorverbinding ligt.

Eind 2012 startte Eindhovenaar Tom Brouwers als burgerinitiatief een petitie voor de treinverbinding Weert-België, met steun van diverse reizigersorganisaties. De petitie werd aangeboden aan Mireille van Balen, regiodirecteur Antwerpen van de NMBS en Jeroen Alting von Geusau, regiodirecteur Zuid van de Nederlandse Spoorwegen.

Bij het aanbieden waren ook wethouder Frans van Eersel (Weert), wethouder Frans Strik (Cranendonck) en burgemeester Theo Schuurmans (Hamont-Achel) aanwezig. Hiermee lieten zij zien dat ook de gemeenten dit initiatief ondersteunen. Anton Kirkels was namens de Provinciale Staten van Nederlands Limburg aanwezig.

In de petitie worden de Nederlandse en Belgische Spoorwegen opgeroepen werk te maken van de verbinding. Vanaf december 2013 wordt de lijn in België vanuit Antwerpen naar Neerpelt, doorgetrokken tot aan Hamont. Daarmee komt de trein weer een stuk dichter bij Nederland. De infrastructuur om door te rijden naar het Nederlandse Weert is grotendeels aanwezig via spoortraject de IJzeren Rijn, een traject dat niet in gebruik is.

Binnenkort wordt vanuit de Provincie Limburg een onderzoek opgestart om de haalbaarheid van de verbinding nader te onderzoeken. De Nederlandse en Belgische Spoorwegen zullen hun medewerking verlenen aan het onderzoek.

 

Laat wat van je horen

*